Schrijf je in voor onze evenementen

Schrijf in

Ondersteuningscentrum voor volwassenen met een verstandelijke handicap.

MEHA-samenwerking.

Vzw Havenzate organiseert reeds 35 jaar opvang voor mensen met een mentale beperking. Het ondersteuningscentrum begeleidt mensen in diverse woonvormen. Bart Deriemaeker en Yarka Neutens, oprichters van de vzw Metgezel, hebben allebei een groot deel van hun carrière met plezier gewerkt in vzw Havenzate. In de MEHA-samenwerking (Metgezel en Havenzate) zijn Evelien Ranson en Pascal De Ceuleners hun gesprekspartners bij de vzw Havenzate.

Tijdens hun loopbaan begeleidden Bart en Yarka heel wat mensen met een verstandelijk beperking bij het wonen, werken en ook bij hun vrije tijd of vakantie. Gaandeweg ontdekten ze dat er ook mensen zijn die hun gading niet vonden bij de aanbieders voor begeleide vakanties voor mensen met een beperking. Sommige mensen hebben net dat ietsje meer zorg nodig wegens ouderdom, ziekte of lichamelijke beperking. Anderen hebben nood aan een echt persoonlijke benadering en hebben moeite om de aandacht die ze nodig hebben te delen met een groep andere vakantiegangers. Met dit idee in het achterhoofd, werd vzw Metgezel opgericht samen met andere enthousiaste hulpverleners. De kerngedachte is begeleide vakanties in kleine groepjes. Als er maar enkele mensen mee zijn op de vakantie (van twee tot zes personen), is het mogelijk om echt op maat van de wensen en behoeften van de vakantiegangers in te spelen. Voor streekgenoten zijn er vakanties in andere regio’s en in het Buitenland. Voor de mensen uit het binnenland organiseert Metgezel vakanties aan de Westkust en in de Westhoek. Door de MEHA-samenwerking kunnen de vakantiegroepjes deelnemen aan het Open Aanbod Vrije Tijd en Atelierwerking van Havenzate. Op die manier kunnen we het sociaal netwerk van mensen met een beperking verruimen en de thema-vakanties gericht organiseren. Indien gewenst, dan kunnen de vakantiegangers hun midweek-verblijf met één, twee of drie nachten tijdens het weekend uitbreiden in Havenzate.

Een tweede pijler in het aanbod van Metgezel is het ondersteunen van mantelzorgers. Er zijn nog veel mensen met een beperking die thuis wonen. Als het gezin op vakantie gaat, wil Metgezel hen ondersteunen door een pakketje begeleiding aan te bieden. Zo kunnen vader, moeder, zussen of broers even wat tijd doorbrengen onderling, terwijl Metgezel met de vakantieganger in kwestie een fijne dag beleeft, alleen of aansluitend op een bestaande groepsvakantie. Dank zij de MEHA-samenwerking is er nu ook de mogelijkheid dat de vakantieganger aansluit bij fijne dagactiviteiten in Havenzate en zo nieuwe contacten legt. Daarnaast staat het Open Aanbod Vrije Tijd en Atelierwerking open voor iedere inwoner van de regio om samen met mensen met een beperking deel te nemen aan het Open Aanbod. Een aantal activiteiten organiseren we inclusief, steeds onder professionele begeleiding. De activiteiten zijn gegroepeerd in MEHA-Sport, MEHA-Uitstap, MEHA-Club en MEHA-Crea. Maar er is meer, ook de creatieve kriebels vonden hun uitweg in Metgezel. Enkele keren per jaar wordt er in samenwerking met andere voorzieningen een creatief project uitgewerkt. Vanaf heden zal MEHA het lontje aansteken voor tijdelijke creatieve ontmoetingen over grenzen van beperkingen heen. We willen de burger rechtstreeks laten kennismaken met de talenten van mensen met een beperking. Samen met vzw Havenzate en eventuele partners willen we ervoor inzetten om de toerist met een beperking te laten proeven van aangepaste belevingen in de streek. We bundelen de krachten om als ‘ervaringsdeskundigen’ geschikt advies te kunnen bieden aan toeristische aanbieders en steden. Mensen met vragen hierrond, kunnen steeds bij ons terecht.

Voor de MEHA-werking (vzw Havenzate/ Open Aanbod Vrije Tijd en Atelierwerking, alsook Metgezel/ vakantiebegeleiding, zijn vrijwilligers meer dan welkom. Ze worden gepast onthaald en begeleid, er wordt een basiscursus opgemaakt en aangeboden zodat ze ten volle kunnen genieten van hun vrijwilligerswerk. Neem gerust contact op voor alle vragen !

We zijn alvast heel blij met de MEHA-samenwerking, we zijn ervan overtuigd dat je door samenwerking veel meer bereikt. Je bundelt de talenten en houdt elkaar scherp. Daardoor kan creatief denken tot boeiende resultaten komen die ten goede komen aan de doelgroep.

Info: – Vzw Metgezel: Bart Deriemaeker en Yarka Neutens, coördinatoren, info@vzwmetgezel.be – Vzw Havenzate: Evelien Ranson, dagcoördinator, dagco@havenzate.be

Deel op