Schrijf je in voor onze evenementen

Schrijf in

Ondersteuningscentrum voor volwassenen met een verstandelijke handicap.

Havenzate biedt zorg en ondersteuning op maat

Ons ondersteuningscentrum in Veurne, regio Westhoek, is erkend door het VAPH (Vlaams Agentschap voor personen met een handicap) voor het begeleiden van meerderjarigen met een verstandelijke beperking (en eventuele bijkomende beperkingen). Wij hebben een aanbod voor wie intensief begeleiding nodig heeft, alsook voor mensen die af en toe zorg en ondersteuning wensen. 

Je kunt bij vzw Havenzate terecht voor ondersteuning op alle domeinen van het leven. Wij bieden begeleiding bij wonen, dagbesteding, werken en vrije tijd. Ook voor een goed gesprek, psychosociale begeleiding, orthopedagogische of sociale ondersteuning ben je welkom. Wij kunnen je helpen bij de opvolging van je extern medische en paramedische ondersteuning. Wij bieden extra diensten aan (aankoop maaltijden, praktische hulp bij het huishouden). In onze gevarieerde shop vind je wellicht een gepast geschenk voor elke gelegenheid, gemaakt in onze ateliers. 

Woonondersteuning

Havenzate biedt verschillende woonvormen aan. Al naargelang je ondersteuningsvraag, kun je kiezen voor wonen met intensieve begeleiding of wonen met meer zelfstandigheid. 

Wonen met intensieve begeleiding. 

In het hoofdgebouw van Havenzate wonen mensen die nood hebben aan permanente begeleiding. Je verblijft er in een ruime slaapkamer, voorzien van alle comfort. Er is een opdeling in drie huiskamers waar mensen kunnen eten en ontspannen. Er zijn steeds begeleiders aanwezig die je bijstaan waar nodig. Op vrijetijdsmomenten is er mogelijkheid tot deelname aan activiteiten of uitstappen. Op het domein zijn vijf aparte woningen, voor wie nood heeft aan meer zelfstandigheid bij het wonen. Men kan altijd beroep doen op de aanwezige begeleider. 

Zelfstandig wonen met begeleiding of inclusief wonen. 

In de Noordstraat, op een boogscheut van het hoofdgebouw, is een groepswoning voor vier personen. Verspreid over de stad wonen mensen in appartementen of huizen die ze zelf huren. Mensen worden op regelmatige basis begeleid door het team beschermd wonen. Ook kan er beroep gedaan worden op de permanentie van het hoofdgebouw. In deze woonvormen kunnen mensen zelf taken opnemen (koken, boodschappen doen, poetsen). Ook kan er gebruik gemaakt worden van diensten van Havenzate (verse maaltijden, hulp bij boodschappen, …) of van externe diensten (poetshulp, thuisverpleging, …) . 

 

Dagondersteuning

Ateliers

In Havenzate kun je deelnemen aan dagactiviteiten. Dit aanbod aan ateliers is er zowel voor bewoners als voor externen die niet kunnen werken, die werkloos zijn, deeltijds werken of op pensioen zijn. Er is een ruime waaier aan mogelijkheden: bloemschikken, kaarsen maken, papier scheppen, kaartjes maken, breien, houtbewerking, kunst, muziek, snoezelen, vorming, semi-industrieel werk, marktbezoek, uitstappen,… Mensen kunnen ook deelnemen aan activiteiten van externe organisaties. 

Begeleid werk

Er is ook mogelijkheid om begeleid werk te doen. Dit is het werken in een gewoon tewerkstellingsmilieu onder begeleiding van onze jobcoach (één of meer deeltaken gedurende een bepaald dagdeel). 

InterSemie en Care∞work

In samenwerking met het maatwerkbedrijf Interwest uit Veurne, hebben we twee formules uitgewerkt: 

InterSemie: In groep, samen met de atelierbegeleider van Havenzate worden in het maatwerkbedrijf taken uitgevoerd als vorm van dagbesteding. 

Care∞work: Mensen die tewerkgesteld zijn als arbeider in het maatwerkbedrijf en die van nabij ondersteuning willen, kunnen aansluiten bij care∞work. De werkbegeleider pikt je op en werkt samen met jou in vaste groep. 

 

 

Meha vrije tijd en vakanties 

Vzw Metgezel en vzw Havenzate slaan de handen in elkaar voor een gevarieerd aanbod aan vrije tijd en vakantie. 

Vrije tijd voor mensen met een verstandelijke beperking

Externen kunnen aansluiten op ons Meha open aanbod vrije tijd onder professionele begeleiding. Er is voor elk wat wils: in ons open aanbod ‘sport’ doen we badminton, lopen, wandelen, fietsen, … Ook is er een open aanbod ‘uitstap’, ‘club’ (hobby en spel), ‘crea’, ‘ inclusief kunstproject’, we houden maximaal rekening met de wensen van cliënten.  Ontdek hier ons open aanbod aan activiteiten.

Vakanties voor mensen met een verstandelijke en/ of fysieke beperking en voor mensen met A.S.S. 

We hebben een gevarieerd aanbod in eigen land en in buurlanden. Uniek hierbij is de opdeling in kleine groepjes van drie tot 5 personen, met een programma op maat van de deelnemers. Ook individuele ondersteuning op vakantie is mogelijk. In ons assortiment zijn er eveneens bijzondere vakanties zoals ‘gedeelde zorg vakanties’ voor cliënten met hun mantelzorgers.  Ontdek hier onze Meha vakanties.

Aanbod rechtstreeks toegankelijke hulp, zogenaamde RTH

Rechtstreeks Toegankelijke Hulp (RTH) is beperkte, handicap specifieke ondersteuning waar de persoon geen goedkeuring van het VAPH voor nodig heeft. Rechtstreeks toegankelijke hulp bestaat uit drie vormen: individuele begeleiding, dagopvang en verblijf. Er kan gekozen worden voor één van deze vormen of voor een combinatie van deze.

Extra diensten van Havenzate

We hebben een aanbod aan diensten om mensen te ondersteunen: 

  • je kunt bij ons terecht voor de aankoop van vers bereide maaltijden, ook dieetwensen zijn mogelijk
  • we bieden hulp bij boodschappen 
  • we kunnen je helpen bij het onderhoud van je woning

Help mee

Steun v.z.w. havenzate en zijn bewoners.